HRACHOVÁ POLÉVKA 2.

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / POLÉVKY / POLÉVKA ZELENINOVÁ / 




Tradiční a nejen česká polévka. Dá se říci evropská. Např. ve Švédsku se moc polévky nevaří, ale hrachová ano a říká se jí "čtvrteční" polévka. Hrachová polévka, stejně jako luštěniny vůbec, prospívá zdraví. Jsou bohaté na vitaminy B1, B2, hrách má až 250 m. j. provitaminu A, poměrně mnoho železa, hořčíku, draslíku, také fosforu a zinku. Důležitá je i vláknina a sacharidy. Starý český pokrm, hrách a kroupy, byl jako bezmasý velmi cenný - kroupy doplnily některé nezbytné aminokyseliny, které luštěninám chybí.

POSTUP PŘÍPRVY: 400g namočeného hrachu (asi 10 hodin) zalijeme 1 1 1 vody a prudce přivedeme k varu. Můžeme vařit s kouskem uzeného masa (200 g). Spěcháme-li, vaříme "hrachovku" z předvařeného hrachu. Do polévky dáme, když hrách měkne, 1 drobně nakrájenou karotku, 50 - 100 g celeru, kousek pórku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku. Když vše změkne, vyjmeme část hrachu, přecedíme a zeleninu se zbytkem (asi 2/3) rozmixujeme bez masa. To nakrájíme a vrátíme do polévky spolu se zbytkem celého vařeného hrachu jako vložku. Podle potřeby polévku zředíme, ochutíme bujónovou kostkou, osolíme, zahustíme žlutou jíškou. Provaříme, okořeníme pepřem, majoránkou. Švédové dávají i špetku zázvoru. Podáváme jen tak, nebo s osmaženými kostičkami chleba. Někde se do hrachové polévky dávají čtverečky svítku - omelety z 1 - 2 vajec, lžíce mouky, 2 lžic mléka, muškátového oříšku a soli, opečené na másle a pokrájené na čtverečky nebo nudličky



HRACHOVÁ POLÉVKA 2. HRACHOVÁ POLÉVKA 2.



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1342 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz